Pipetovací robot za 2 týdny? CIIRC ČVUT a další to zvládli!

Kvě 8, 2020

Běžně trvá vývoj robotů měsíce i déle, přesto se v případě Pipeťáka událo něco zcela výjimečného. Tento pipetovací robot, který měl pomoci testovat velké množství pacientů na přítomnost korovnaviru, vznikl za neuvěřitelné 2 neděle. Co stojí za tímto úspěchem?

Foto SEJKOT, CIIRC ČVUT

Na počátku byl nedostatek

V souvislosti s krizí COVID-19 se objevila nová výzva, otestovat obrovské množství pacientů na přítomnost koronaviru. Testování obvykle spočívá v pipetovací činnosti, kterou dělají lidé z nemocnice ručně. Zpravidla však jde pouze o desítky pacientů týdně. Jenže s rozšířením viru bylo třeba otestovat hned stovky pacientů denně. Robotické stanice, které jsou schopné pipetovat, sice nejsou žádnou novinkou, ale i jejich použití krize zproblematizovala. Ke svému fungování totiž potřebují komerčně vyráběnou směs chemie, které bylo nedostatkem. Obrovský objem testování tedy volal po inovaci.

Pipetování

CIIRC ČVUT a další spojili síly. Vyplatilo se.

Na řešení problému se podílel Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT), Ústav jaderné fyziky a např i. firma JettyVision a mnoho dalších. Dohromady přišli s myšlenkou pipetovacího robota. Pipeťák ke svému fungování nepotřeboval nedostatkovou směs chemie, ale stačila mu úplně ta, kterou k pipetování běžně používají laboranti v nemocnicích. Postup navrhl Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, který je také schopný vyrobit danou chemii.

Vývoj pipeťáka

Od vývoje k funkčnímu prototypu za 2 neděle

Dále už bylo vše otázka týdnů. Pod záštitou CIIRC ČVUT a s podporou dalších akademických institucí vznikl špičkový tým inženýrů, programátorů a konstruktérů, kteří bez ustání pracovali. Variabilita týmu a odborníci různých zaměření vývoj bezesporu urychlili. K urychlení přispěl také fakt, že všechny komponenty, chemie i know-how pocházely z Česka. Pumpu potřebnou k pipetování malých objemů kapalin např. dodal Ústav jaderné fyziky (ÚJF AV ČR). Týmu trvalo pouhých 14 dní vyvinout, zkonstruovat, otestovat a dodat kompletní funkční zařízení schopné automaticky pipetovat vzorky. Funkční prototyp byl hotový už za týden.

Úleva pro zaměstnance nemocnic

Pipeťák se ihned osvědčil. Je schopný zpracovat až sedm stovek testů denně. Při takovém množství je důležitá preciznost a neomylnost, aby nešlo k pomíchání vzorků pacientů. Přesně tím také Pipeťák disponoval. Přinesl tak úlevu všem laborantům nemocnice, kteří takovou činnost běžně dělali ručně. Pipeťák je proto dobrým příkladem toho, že akademické instituty i malé české firmy jsou flexibilně schopny reagovat na potřeby zákazníků a rychle přijít s funkčním řešením i v době krize.

Potřebujete i vy s pomocí specializovaného robota bleskově vyřešit nějaký výrobní nebo provozní problém? JettyVision je vám k službám!

Další příspěvky